Postanite naš član

Ispunite obrazac i postanite član Pčelarske udruge Labin

Obrazac

Pčelarska društvo Labin osnovano je 13. travnja 1980. godine. Osnivanju je prethodilo formiranje Inicijativnog odbora 1978. godine. Osnivačka skupština održana je u prostorijama Zajednice Talijana uz nazočnost pok. Antuna Dobrića, tadašnjeg predsjednika Skupštine Općine Labin. Razvoj pčelarstva na području bivše općine Labin vezano je uz ime pok. Napoleona Salvara koji je bio prvi predsjednik Pčelarskog društva Labin i jedan od glavnih osnivača društva. Salvaro je niz godina bio aktivan u Pčelarskom savezu, a 1981. godine izabran je za predsjednika Skupštine Pčelarskog saveza SRH. Pored tih dužnosti Salvaro je bio član Komisije za pčelarstvo pri Republičkom komitetu za poljoprivredu te član predsjedništva Pčelarskog saveza Jugoslavije. Povodom 100. obljetnice izlaska časopisa Pčela dobio je priznanje za razvoj pčelarstva.

Pčelarstvo na području općine Labin datira više od 1000 godina. Pisanih dokumenata o pčelarstvu na Labinštini ima iz XVI., XVII. I XVIII. stoljeća. U tim dokumentima navodi se da Labinština izvozi meso, drvo i med. Nakon 2. svjetskog rata pri poljoprivrednoj zadruzi u Labinu postojao je društveni pčelinjak koji se nažalost ugasio. Danas Udruga pčelara „Labin“ ima sve značajniju ulogu u našem kraju. Djeluje za područje Grada Labina i svih labinskih općina. Udruga broji 38 članova, a popisom iz 2008. godine na području Labinštine pčelarstvom se bavi 70 pčelara. Rad Udruge pčelara Labin usmjeren je prvenstveno edukaciji pčelara i to putem predavanja koja obuhvaćaju tehnologiju pčelarenja, ali i zakonsku regulativu kako kod nas tako i u EU. Krajem 2008 godine predavanje na temu pčelarenja u Europskoj uniji održao je gosp Livio Dorigo iz Trsta, a početkom 2009. godine priznati zagrebački pčelar i kolumnist Hrvatske pčele mg. Nenad Strižak na temu “ Pogreške i suvišnosti u pčelarstvu te primjena oksalne kiseline “. Početkom 2010. godine održano je predavanje pčelara Josipa Križa na temu “ Suzbijanje varooe i Nosema cerana “.

Pretraživanje

Joomla templates by Joomlashine