Postanite naš član

Ispunite obrazac i postanite član Pčelarske udruge Labin

Obrazac

U ovom kolaču su spojeni okus meda i kave. U mnogome se razlikujei nego klasični biskvit sa kremom.

Sastojci

Tijesto:

  • 15 dkg meda
  • 5 jušna žlica oštrog brašna
  • 4 jaja
  • 1 jušna žlica instant kave
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 1 čajna žlica praška za pecivo

Krema:

  • 15 dkg meda
  • 15 dkg maslaca
  • 4 žumanjka
  • 10 dkg oraha
  • 1 vanilin šećera
  • 1/2 čajne žlice cimeta

Glazura:

  • 25 dkg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jušna žlica instant kave
  • 1 jušna žlica limunovog soka

Priprema

  1. Med zagrijte u vodenoj kupki dodajući mu žumanjke. Miješati dok se masa ne ujednači i poveća obujam, pazeći da ne zakuha. Gotovo je kad postignete približno gustoću majoneze. Dodati kavu koju ste prethodno razmiješali s malo vode u polutekuću masu. Maknite s vatre pa postupno dodajte brašno sa praškom za pecivo i cimetom. Umiješajte snijeg od bjelanjaka. U lim 24×30 cm stavite papir za pečenje premazan maslacem i razvucite tijesto u tankom sloju. Peći na 180 do 20 minuta uz provjeru gotovosti.
  2. Za kremu, med pomiješajte sa žumanjcima, vanilija šećerom i cimetom, i na vodenoj kupki miješajte dok se ne zgusne, ohladite, dodajte omekšali maslac i pjenasto izmiješajte. Umiješajte sitno sjeckane orahe.
  3. Za glazuru vodu sa šećerom dovedite do vrenja, dodajte limunov sok i kuhajte do temperature sirupa od 118 stupnjeva odnosno do trenutka kad vam kapljica sirupa stavljena na hladni tanjur ne mijenja oblik, a ohlađena ne postane gumenasta nego razmazana među prstima lagano pobijeli. Maknite s vatre sačekajte 1-2 minute pa dodajte kavu pripremljenu kao gore.
  4. Pečenu koru stavite na vlažnu krpu, odvojite papir i zarolajte po dužoj strani. Za par minuta razmotajte, ohladite biskvit, namažite kremu, savijte rolat pa glazirajte. Prije posluživanja dobro ohladiti.

Posluživanje

Limovi koji dolaze uz pećnicu su obično 30×40 cm. Ako ćete peći na takvom limu podvostručite količine.

Izvor podataka: coolinarka.com

 

Pretraživanje

Herbarij

Ljudi su od davnina koristili biljke iz svoje okoline za različite potrebe, pčelari biljke gledaju drugačijim očima, prije svega se informiraju o onim medonosnim

Opširnije...

Košnice

Docs / SupportKošnica je nastamba za pčele u kojima zbog lakše manipulacije pčelama i medom čovjek smješta pčelinje zajednice. Nekad da bi došao do meda ljudi su morali ugušiti pčele. Razvojem pčearstva dolazi se do novih spoznaja pa tako bilježimo brojne vrste košnica.

Opširnije...

Vrste pčela

Vrste pčelaNa svijetu ima približno oko 20 000 vrsta pčela gotovo na svim kontinentima. Najčešća je vrsta pčela medarica (apis mellifera), podrijetlom iz Afrike. Naselila se u Mediteranske zemlje i Europu prije nego što se nastanila u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.

Opširnije...

Joomla templates by Joomlashine